03 december 2007

Bericht 25 | Afscheid

Wij zijn hier nu bijna 6 maanden en het is tijd geworden om afscheid te nemen. Begin december zullen we Kisumu verlaten. Het lastigste is om gedag te zeggen tegen al die mensen met wie je een band hebt opgebouwd. Het is ook niet gemakkelijk om je projecten los te laten.
Gelukkig hebben we een goed vooruitzicht: We hebben erg veel zin in onze vakantie, de tijd in Nederland en ook in de projecten die volgen.

We hebben veel geleerd en ook veel kunnen betekenen voor de organisatie. Dit half jaar in Kenia zullen we meenemen als een kostbare herinnering.
We hebben veel meegemaakt. Aan het einde van de dag concludeerden we soms dat het leek alsof het drie dagen waren. Aan de andere kant moeten we constateren dat het half jaar heel erg snel is gegaan. Het lijkt nog maar kort geleden dat we kwamen. Toch zijn we helemaal gewend geraakt aan het wonen hier en het klimaat zullen we ook zeker missen. Evenals de hartelijkheid en de flexibiliteit van de Keniaanse mensen.

Maar het meeste zullen we missen onze lokale vrijwilligers die ons een groot voorbeeld hebben gegeven. Zij hebben weinig, vaak niet eens een baan en ze presteren het nog steeds om weg te geven aan de mensen in de ‘community’ die nog minder hebben. Wij geven alleen maar weg van onze overvloed, zij geven meer weg dan ze weg hebben te geven.