18 december 2008

Bericht 61 | Aan het einde van de reis...

Het zit erop. Het einde van de reis is bereikt. Het was een mooie, intrigerende, ervaringsvolle reis. We hebben 4 bijzondere ‘stops’ gehad: Kenia, India, Thailand en Indonesie. We hebben geleerd wat ontwikkelingswerk en zendingswerk inhoudt. Van verschillende culturen geproefd. Verschillende werkzaamheden gedaan (beter gezegd: moeten ontdekken) en onze talenten verder ontwikkeld. Soms frustraties overwonnen, maar altijd het project met pijn in ons hart achter moeten laten.

Terugblikkend op deze reis is het niet verwondelijk dat we ondertussen lichterlijk vermoeid zijn geraakt. We hebben zo veel en verschillende werkzaamheden mogen doen. Een korte terugblik:

Kenia > 06|'07 - 12|'07
Arie heeft de financien gedaan en alles overgezet naar een nieuw boekhoud systeem. Jisca was coordinator Care & Compassion en werkte in de sloppenwijken met mensen die besmet waren met Aids. Ook heeft ze een handboek geschreven hoe Care & Compassion opgezet kan worden in andere landen in Afrika.

India > 01|'08 - 06|'08
Samen hebben we een database ‘gebouwd’. Daarnaast vele andere dingen gedaan: een EHBO-stappen kaart gemaakt, een vrijwilligershandboek geschreven, een speciaal vakantie-programma gehouden voor de meiden. Ook hebben we ansichtkaarten gemaakt en verkocht om meer inkomsten te genereren. Jisca heeft tekenlessen gegeven en Arie computerles.

Thailand > 07|'08 - 08|'08
Hier hebben we samen de financiele administratie van het project overgezet naar een officieel boekhoudprogramma.

Indonesie > 09|'08 - 12|'08
Samen hebben we de bestaande database uitgebreid en wederom een vrijwilligershandboek geschreven. Ook hebben we een tweetal financiele rapporten gemaakt. Verder heeft Jisca het drukwerk (folders etc.) opnieuw ontworpen en een nieuwe presentatie gemaakt.

We zijn geslaagd. Alle projecten hebben ons gevraagd terug te komen. Dat maakt ons erg dankbaar. Het geeft ons het gevoel dat we echt iets hebben mogen betekenen.
We beseffen dat onze reis ons ook veranderd heeft. We zijn gaan houden van de derde wereld. We hebben er veel meegemaakt, een bijdrage aan mogen leveren en het is een verrijking van ons leven geworden.

Bedankt dat jullie met ons ‘meegereist’ hebben. Jullie betrokkenheid hebben we heel erg gewaardeerd! Het was leuk om te merken dat jullie de berichten lazen en we hebben genoten van elke reactie die we kregen. (Ze zijn natuurlijk nog steeds welkom...)

En nu naar Nederland! Want ondertussen zijn wij aan onze terugreis begonnen. Via Kuching reizen we naar Kuala Lumpur (Maleisie). Hier zullen wij kerst vieren. Daarna, vlak voor oud en nieuw, zetten wij weer voet op Nederlandse bodem!