30 juli 2007

Bericht 09 | Over malaria & anti-malaria tabletten...

In Kenia is malaria een van de dingen in het leven waar je mee moet leren leven. Omdat veel mensen dicht bij het water wonen en ze geen geld hebben voor klamboes, komt het vaak voor dat ze malaria oplopen.
Ook een van onze teamleden heeft malaria opgelopen tijdens zijn verbijf van 1 week in Kenia.
Vorige week was Arie ziek, of beter gezegd: hij had griepachtige verschijnselen. Onverklaarbaar was alleen, waar hij een griepje zou kunnen hebben opgelopen. Het is niet erg gemakkelijk om met 28 graden kou te vatten. We zaten te zoeken naar de oorzaak toen iemand het woord malaria liet vallen: alle symptomen wezen op malaria!
Gelukkig voelde hij zich na een paar dagen weer beter, nog voor het nodig was om naar het ziekenhuis te gaan.

We slikken ook anti-malaria tabletten, maar dat garandeert niet dat je geen malaria oploopt. Het helpt er wel voor om de ziekte te onderdrukken.
Over die anti-malaria tabletten gesproken; Wij zitten aan de Lariam. Een berucht middel dat ook wel het paardenmiddel onder de malariapreventie wordt genoemd vanwege de velen bijwerkingen. Omdat wij een jaar beschermd moeten worden tegen malaria, was Lariam de beste optie.

De eerste maand ging goed, maar we gaan nu de eerste bijwerkingen merken. Vooral ik (Jisca) merk de gevolgen. Het begon met de vreemde dromen, of beter gezegd: nachtmerries. Nachten worden gevuld met dromen over doodskisten en dolfijnen in de meest vreemde combinatie (vraag maar niet of ik het wil uitleggen). Nog minder prettig zijn de angstaanvallen ’s nachts waardoor ik wakker schrik. Dan wordt je totaal verkrampt wakker, door pure angst. Onverklaarbaar.

Een andere bijwerking waar we beide last van hebben, is dat je tijdens te slaap niet uit lijkt te rusten. Na een lange nacht van slaap, wordt je nog niet uitgerust wakker.
Gelukkig hebben we vannacht wel goed geslapen. Vanochtend moesten we helaas alweer de volgende Lariam tablet innemen voor de komende week. Wie weet wat deze tablet ons zal brengen…???