06 september 2008

Bericht 51 | Nieuw (t)huis

Wij bewonen nu ruim een week ons nieuwe (t)huis. Dit bevindt zich op Borneo, Indonesië. Om er te komen reis je uren met de bus over onverharde of flink beschadigde wegen. Heel veel uur stuiterend in een bus en een lekke band later dachten we er te zijn, maar er volgde nog een laatste rit in de jeep van het project. De onverharde heuvelachtige weg brengt je naar ‘the Living Waters Village’.

Zodra je de poort doorrijdt ben je opslag vergeten dat je je in ‘the middle of nowhere’ bevind en alleen het adembenemende uitzicht over de beboste heuvels herinnert je aan het feit dat je omgeven bent door jungle. En het is met recht dat het project een dorp wordt genoemd. Er zijn wegen (inclusief lantarenpalen), scholen, watertanks en waterputten en er is zelfs een zendmast.
Dit project heeft als uitwerking dat je er heel stil van wordt. Als je ziet wat er allemaal al bereikt is en als je bedenkt wat er allemaal nog aan plannen liggen (kliniek, ziekenhuis, radiostation etc.) dan ben je dankbaar dat er projecten zijn als deze. Wat een positieve input geven ze aan de omgeving!

De eerste week zijn er elke dag veel nieuwe indrukken. Een van de indrukken is een klein meisje (4 jaar), Thessa. Zij woont hier nu nog maar een paar maanden. Als ze op je af komt rennen en in je armen springt, kun je je haast niet voorstellen dat ze ooit niet lachte! In een paar maanden tijd is ze een vrolijke kleuter geworden. Ook in India waren er meisjes als Thessa: toen ze aankwamen toonden ze geen emoties, maar in een paar maanden leren ze spelen, zingen en lachen! Een lach kan dan het mooiste geluid zijn dat je je voor kunt stellen...

Momenteel zorgen ze hier voor meer dan 300 kinderen! Ruim 50 wonen in een dorp verderop (Nanga Pinoh). Hierdoor kunnen ze naar de middelbare school. De rest van de kinderen woont in het dorp wat gecreëerd is door het project.

Kortom, het project is zo mooi en indrukwekkend dat het lastig is om in woorden te beschrijven of op foto’s vast te leggen. We zullen de komende maanden toch een poging doen om jullie ‘mee te nemen’ naar dit project.