28 mei 2008

Bericht 41 | Oops, hoe houd je 307 meisjes bezig?



Denk eens terug aan je eigen schoolvakanties. Wat een toptijd was dat. Heerlijk spelen, knutselen of bij vriendjes logeren. Misschien ging je wel op vakantie of leuke uitjes doen.

Als je in een weeshuis woont dan ligt dit anders. Dan betekent dit lange saaie weken waarin niets gebeurd. Je kunt op je kamer blijven met je 9 kamergenoten, maar daar valt niet veel te beleven. Je kunt buitenspelen, maar de zon is wel heel erg heet. Speelgoed heb je nauwelijks, boeken zijn er vrijwel niet. Het duurt niet lang of de kinderen verlangen alweer naar school. Ze vervelen zich.

Wij wilden daar verandering in brengen. Deze vakantie wilden wij elke leeftijdsgroep elke week een leuke activiteit laten doen. Het is met recht een uitdaging te noemen om dit te regelen voor 307 meisjes. Ook is er een enorm leeftijdsverschil (de leeftijden variƫren van 4 tot 21 jaar), dus er moesten veel verschillende activiteiten worden bedacht. En door die verschillende activiteiten hadden we een hele lange boodschappenlijst en heel veel uren inkopen te doen.

Arie zorgde voor computerlessen. Die waren erg leuk. Hij leerde de meiden de basis van de computer en Microsoft Word. Vooral de meiden die net nieuw in het weeshuis zijn, hadden nog geen ervaring met de computer (ondanks dat ze al 15 jaar zijn). Zeker die vonden de lessen super en kwamen elke dag terug. Helaas konden de lessen niet elke dag doorgaan. In die periode hadden we vaak de hele ochtend geen stroom. En geen stroom betekend geen computers.

Wij (Jisca en twee Nederlandse collega’s) namen de knutselwerkjes voor onze rekening. De activiteiten waren zeer divers:

We begonnen met het maken van kaarten. Voor elke leeftijd waren er verschillende materialen (krijtjes, kleurpotloden en verf) om kaarten en enveloppen te maken. Ook had ik allerlei voorbeelden hoe je stap voor stap kunt tekenen. Ze konden zelf kiezen wat ze op de kaart wilden tekenen en dan legde het voorbeeld uit hoe ze dit het beste konden tekenen. Zo heb ik ook veel tekenlessen gedaan en ze vinden die methode geweldig. Het eindresultaat was dan ook verbluffend.

Daarna volgde voor de jongere meiden knutselwerkjes: foam-werkje maken, vlinder knutselen, schilderijtjes van stof, kettinkjes van foam en voor de allerkleinste stickers plakken. Het was heel leuk in de kinderen bezig te zien. Vooral toen ik tot de ontdekking kwam dat sommige kinderen nog nooit geknutseld hadden, of zelfs nog nooit een schaar in handen hadden gehad.
De oudere meiden maakten kunstwerkjes met vilt, borduurgaren, kraaltjes en glitterverf.
En in de laatste week heb ik verschillende beauty ochtenden gegeven aan meiden in middelbare school leeftijd. Er waren make-up lessen en nail-art voorbeelden. Ze hebben zich naar hartenlust uitgeleefd!
Ik zou er veel over kunnen vertellen, maar ik denk dat de foto’s voor zich spreken. Soms kon ik een glimlach haast niet onderdrukken, vooral de jongere meiden leefden zich helemaal uit met de oogschaduw. Het was niet zeldzaam als de ene wang roze en de andere wang paars was toegetakeld.

Wij zijn ook erg blij dat wij heel wat materialen hebben kunnen aanschaffen. Zo hebben ze nu scharen, lijm en kleurpotloden. Hopelijk kunnen de meiden ook in de volgende vakanties kun motoriek ontwikkelen door te knutselen (knippen!) en tekenen.